Ont-moet Je-zelf

We leven in een gehaast tempo. We werken onze to-do list af, hebben een baan, doen de boodschappen en het huishouden. We verheugen ons op het weekend, maar ook dan…even dit nog doen, en dit moet ook nog. We moeten van alles.

Alleen de vraag is, van wie en waarom? We zijn onze eigen slavendrijvers, het zit er ingebakken.

Het is ons zo geleerd, dat als we het druk hebben, we het goed doen. De belemmerende overtuiging dat stilstaan verloren tijd is, komt op de voorgrond, je had nog zoveel kunnen doen!

Wat af is, is af, dat hoef ik niet meer te doen… terwijl het knaagt… herken je het gevoel?

Waarom doen we het? Omdat we graag controle willen houden of omdat het ons zo aangeleerd is niet te luisteren naar ons onrustig gevoel die ons aangeeft op de rem te willen trappen, we gaan vaak meteen door naar het volgende “moet-je.”

Eerst de klussen doen die gedaan moeten worden voordat we “vrije tijd” verdienen. Komt deze gedachte je bekend voor? We zijn ontzettend streng voor onszelf.

Het probleem ontstaat dat als we het afwerken van lijstjes geslagen zijn, de klusjes nog langer duren omdat we ertegen aan hikken of er is naderhand geen energie meer over. We raken gestrestst en worden prikkelbaar en je komt jezelf tegen, met andere woorden je ontmoet jezelf.

Hoe Ont- MOET je- ZELF?

Je moet nu niets, tenzij iemand haar/zijn leven ervan afhangt!

Moeten=controle, laat die controle gaan.

Stel jezelf de vraag: Wat heb ik nu nodig en geef er gehoor aan. Geef gehoor aan wat je lichaam nodig heeft om die innerlijke rust terug te krijgen. Heb je behoefte aan loslaten en kun je dat goed in het bos doen, trek je wandelschoenen aan, neem je iets lekkers mee om te eten en te drinken zodat je er een geniet momentje van kunt maken. Snuif de verse boslucht in en geef je gedachtes mee aan de wind. Kijk naar de groentinten die er zijn, raak mos aan, voel aan de stam van een boom. Observeer de dieren die je ziet zodat je in het hier-en-nu bent. Je komt vast een heerlijk plekje tegen in het bos waar je kunt genieten van een heerlijk broodje met koffie. 

Een misvatting is vaak dat je uren “kwijt” bent aan ontspanning, maar niets is minder waar. De voordelen van even “aarden”, je hebt weer ruimte in je hoofd, je voelt je energieker, je hebt het jezelf gegund, de ingrediënten voor “a good feeling”.

Heb je moeite met grenzen aangeven, ervaar je onrust en kan je moeilijk ontspannen? Wat doe jij om hiermee om te gaan? Laat het weten in de comments!Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *