Nostalgie en authenticiteit

Ik kijk naar de rij smalle glazen flessen die van lichtroze naar donkerrood kleuren, ze staan op een oud houten tafeltje. In de flessen zitten kruiden en bloemen azijn. De biologische kruiden en bloemen heb ik uit eigen tuin geplukt, in biologische natuurazijn laten trekken voor 6 weken. Het was een fraai gezicht, al die glazen bokalen op het aanrecht, waarvan de azijn de kleur en smaak van de kruiden en bloemen aannam, hoe puur wil je het hebben?!

Voor de kleurrijke flessen staan schattige weckpotten in Tulip vorm, gevuld met allerlei lekkernijen, van mango chutney met heerlijk ruikende specerijen tot verse vijgencompote tot perzikjam met Licor 43!

Ik word omringd door een authentiek gevoel als ik eraan denk, een regenachtige dag, een dampende kop koffie, en een pruttelende jampan op het fornuis, de keuken wordt gevuld met een heerlijke zoete geur. Met een houten pollepel roer ik in de pan terwijl ik naar het verregend keukenraam kijk.

Ik krijg er een warm gekoesterd gevoel van. Ik hou van puur, van rijke smaken, van aandacht geven en passie delen! Het loopt als een draad door mijn leven.

Ik neem je even terug in de tijd.

Het is zomer! We stappen in een grote volkwagenbus op weg naar Frankrijk. We gaan op avontuur!

Achter de bus ligt een matras op een verhoging, pannetjes en keteltjes zijn aanwezig, jerrycans gevuld met water, een gevulde koelbox op stroom, en uiteraard een camping gasstel zodat we ons eten kunnen voorbereiden en heerlijke verse koffie kunnen drinken. We ervaren vrijheid en een intens geluksgevoel, pure rijkdom in eenvoud!

We rijden Frankrijk binnen, en kijken naar het landschap, de grote strobalen, de huizen, de smalle straatjes, terracottapotten die gevuld zijn met de meest prachtige gekleurde bloemen!

We zien van een afstandje een camping die verscholen ligt en besluiten een kijkje te nemen.

Op de camping is het rustig, er is geen luxe, maar wat opvalt zijn de brede camperplekken omringt door bomen, een heg die privacy waarborgt en een houten picknicktafel waar je gebruik van kunt maken. Er daalt meteen een rust in ons beiden, hier voelen we ons thuis!

Voordat we aan het werk gaan, op zoek naar de meest bijzondere spullen uit vervlogen tijden genieten we van de rust op de camping lezend in een tijdschrift, de zon die je verwarmt, het gefluit van de vogels en de Franse taal.

Heerlijk en toch mis ik iets…een gevoel…iets wat dit vrij leven nog meer versterkt…iets waardoor je nog intenser kunt genieten!

Ik denk aan geuren, intense smaken, diepe kleuren, verrijking.

Een knapperige croissant met heerlijke jam en verse koffie in de ochtend. Genietend van de dauwdruppels op het gras.

Een pittig kaasje bij de borrelplank met een chutney en een stukje worst genietend van de zonsondergang met een heerlijk glas rode volle wijn. Bourgondisch á Oui!!

We besluiten op pad te gaan naar deze heerlijkheden.

We parkeren en lopen een supermarkt binnen, het is er koel.

We stuitten op de immens grote winkelwagens en kijken elkaar zwijgend aan. Dan lopen we verder

en staan verbaasd. Rijen lang met allerlei producten netjes naast elkaar, zo ver je kunt kijken! Het overrompelt me, het lijkt net een grote fabriek!

Ik voel me opeens erg klein en een onrustig gevoel komt over me heen. Ik loop enkele rijen in en ga op zoektocht naar jam, het lijkt alsof ik verdwaald ben.

Ik hoor een bekende stem, ik heb jam gevonden!  Ik loop stevig terug en kijk op naar een torenhoge wand met allerlei soorten jams, die helemaal doorloopt naar de andere kant van de winkel!

Ik begin me steeds ongemakkelijker te voelen en we spreken af dat we alleen het hoogstnodige meenemen uit deze enorme winkelkeet zodat we een paar dagen vooruit kunnen met eten.

Als ik de winkel uitloop slaak ik een zucht! Sow, dat kwam even binnen!

We rijden rond met de bus, en genieten van het uitzicht.

We bezoeken in alle vroegte markten en vinden de mooiste schatten uit vervlogen tijden.

De Franse taal, de sfeer op deze marktjes, de vreugde die je voelt als je een pareltje gevonden hebt, je legt kilometers af en je armen worden lam van het dragen. Af en toe maak je even tijd voor een snelle kop koffie, maar niet te lang!

Teruggekomen op de camping zijn we moe maar voldaan en praten we nog na over de rijkdom die we voelen, de schoonheid en bezieling van verstofte spullen die stilzwijgend in een hoekje liggen totdat ze bewonderd en gezien worden. We voelen onze benen niet meer en zodra we gaan liggen op het matras in de bus, zijn we vertrokken.

We slapen uit en drinken de eerste kop koffie, we nemen een verfrissende douche en besluiten de omgeving te verkennen, vandaag zijn er geen markten in Frankrijk.

Het is warm en rustig op straat in het dorpje.

De bewoners trekken zich terug in hun tuin, waar de prachtigste seringenbomen en magnoliabomen te zien zijn, omringd door nog hogere bomen en struiken. Het geurt heerlijk!

Onderweg zien we een begraafplaats met imposante beelden, omheind door een smeedijzeren hekwerk. Er is bijna geen verkeer op straat, iets wat me meteen opvalt, je kunt hier rustig lopen.

Er loopt een kronkelende straat naar boven en zien een aantal bistrosets op de smalle stoep staan. Er staan 3 zwarte bistrosetjes met felroze kussentjes, op de tafeltjes staan fijne glazen vaasjes met enkele gerbera’s erin, in de kleuren oranje, felroze. Ik word er meteen vrolijk van, dit nodigt uit!

We kijken op het groot krijtbord die op de buitenmuur hangt en bestellen een café au lait, dit is genieten!

Even later hebben we het Frans cafeetje achter ons gelaten en lopen verder.

We passeren een winkel en zie in de etalage Franse zeep, wijnflessen, een jute zak met diepbruine koffiebonen en een industriële grote rode koffiebrander en noten staan.

Wat een prachtige authentieke en warme sfeer, en ik besluit de winkel in te lopen.

Ik begroet de winkelier met mijn beste Frans en sprankelende ogen. Hij lacht vriendelijk, uitnodigend. Het is een prachtige winkel, hij is klein, maar straalt authenticiteit en puurheid uit, dat zie je en voel je aan alles. De krakende eiken vloerdelen op de grond, de oude ronde kaasplanken, de volle flessen wijn die bedekt zijn met een dun laagje stof.

Het ruikt naar ambachtelijke kaas, vers brood, en specerijen.

Er staan oude ijzeren winkelmandjes en voordat ik het weet, loop ik ermee rond.

Het ene product is nog aantrekkelijker dan de ander, ik zie zelfgemaakte chutneys, huisgemaakte marmelade, verschillende thee melanges, kruidenazijn, soorten kruidenolie, gebakken koekjes, brokkelkaas! Gefermenteerde groenten in grote glazen potten.

Verschillende soorten koffie zijn er verkrijgbaar, van puur tot zacht en romig.

Ik voel me net een kind in een snoepwinkel!

Dit is precies waar ik behoefte aan heb, authentiek en puur, passie, het persoonlijke en ambachten. Het gevoel komt thuis als ik deze producten bekijk.

Ze verdwijnen in mijn mandje, en voel de vreugde in me borrelen.

Ik heb voorpret want vanavond als ik naar die prachtige zonsondergang kijk drink ik een heerlijk glas rode volle wijn met een stuk brokkelkaas en gebakken brood met noten en pitten.

Geniet ik van een stukje worst met huisgemaakte mosterd. Dit is rijkdom, dit is genieten!

Ik loop met mijn mandje naar de balie, waar ik begroet word met een oprechte glimlach.

We delen dezelfde passie, we komen thuis in ons gevoel en maken verbinding.

De winkelier stopt mijn aangekochte lekkernijen in een bruine papieren zak, ik neem nog even de geuren in me op, betaal de man en loop glunderend van oor tot oor naar buiten.

Zó, jij hebt veel meegenomen!

Was dat niet duur?!

Wat betekent duur als je producten koopt die huisbereid zijn met liefde en passie?

Ik betaal graag voor deze pure producten, simpelweg omdat ik het mezelf gun!

Dit is wie ikzelf ben, dit is waar ik voor sta.

Ik kijk nog even rond in mijn winkel en met dezelfde glimlach en sprankeling in mijn ogen.

Hou jij ook zo van authentieke producten?

Een gekoesterde herinnering aan vroeger?

Geuren die je meevoeren naar het verleden?

 

RECEPT BIESLOOKBLOEMEN AZIJN

Bieslook behoort net zoals ui, prei en knoflook tot de lookfamilie. Kenmerkende eigenschappen van bieslook zijn de lange, smalle en grasachtige stengels. Wat velen vergeten, is dat de groente ook mooie roze, witte of paarse bloempjes heeft. In de keuken komen vooral de dunne stengels van bieslook van pas als smaakbrenger in allerlei gerechten. Maar ook de blauw-roze-violette bloempjes zijn eetbaar en kan je probleemloos gebruiken als garnituur.

In azijn geven ze een prachtige felroze kleur af en de smaak wordt erin meegenomen.

Wat heb je nodig?

Ø  Biologische natuurazijn op kamertemperatuur

Ø  Handvol open bieslookbloemen

Ø  Een uitgekookte glazen weckpot

Ø  Neteldoek/kaasdoek om te filteren

Aan de slag!

Ø  Pluk met de hand, op een zonnige dag, de goed geopende bieslookbloemetjes, zorg dat ze vrij van zand zijn, liefst uit je eigen tuin

Ø  Doe de bloemhoofdjes zonder steel rechtstreeks in de weckpot. Spoel de bloemhoofdjes niet met water, dan gaat er te veel van het fijne aroma verloren.

Ø  Overgiet met de biologische natuurazijn, tot alle bloemhoofdjes onder de vloeistof staan

Ø  Sluit de bokaal af en zet hem op een zonnige plaats.

Ø  Schud regelmatig met het geheel en bewonder het resultaat. Al na enkele uren zie je de kleur van de azijn én de bloemetjes veranderen. De bloemetjes verliezen hun kleur aan de azijn en die wordt … roze!

Ø  Na twee weken filter je de azijn van de bloemetjes af; gebruik daarvoor een schone glazen schenkkan. Vind je de azijn niet voldoende roze van kleur, dan kan je na het filteren van de bloemen de werkwijze herhalen met de lichtroze azijn en verse bieslookbloemen.

Ø  Daarna kan je de azijn verdelen over mooie glazen flesjes.

Heerlijk over salades in combinatie met milde olijfolie en verse Italiaanse kruiden!

            

Bon appetit!

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *